Xi'an..Chengdu & Lijang
Nee-hou! (hey in 't Chinees..denk alleen niet dat'k t goed schrijf ;))
Tis alweer een tijdje geleden voor me gevoel dat ik iets op m'n blog heb geschreven, ik doe en zie op een dag zoveel dat voor mij alles lang geleden lijkt! Vorige keer had ik geschreven over Beijing. We zijn daarna doorgegaan met de trein richting Xi'an. De treinreizen zijn niet zoals in Nederland, de afstanden zijn immens ofwel je slaapt gewoon in de trein omdat de reis 15 uur gemiddeld duurt! Zwaar dus! Maar ik zal wat schrijven over China, haha. Maar probeer alles wat ik schrijf niet negatief te interpreteren, want het is niet zo dat ik het negatief beleef het is gewoon een andere cultuur! Als je meer houdt van luxe en comfortabele makkelijk landen dan zit je iig in China verkeerd. Je moet je voorstellen dat je je moeilijk tot vrijwel niet verstaanbaar kan maken in't land, want er zijn zeer weinig mensen die Engels spreken. Dus als je ergens heen wil dan neem je de namen waar je naar toe wil in't chinees mee! Anders kom je nooit meer terug! haha. De toiletten hier zijn niet zoals in Nederland, misschien die in Beijing wel omdat dat toch meer verwesterd is dan de andere streken in China. Maar alles werkt hier middels een hurktoilet en de toiletten (geloof mij) zijn niet schoon! Dat is apart want soms lopen de jongens en de meiden er zo netjes en verzorgd uit (je ziet hier enorm veel pubers) maar dan zijn de faciliteiten overal gewoon vies. Dus dat is op zich een tegenstrijdigheid. Maar't went en gelukkig slaap ik in de steden in toch wel wat luxere hotels wat je echt nodig hebt om bij te komen en gelukkig heb ik een twee persoonskamer constant voor mezelf alleen! Ik ben constant in de weer met doekjes (wc papier is op toiletten nooit te vinden) en weiger de deurknoppen aan te raken! Ze kennen hier zelf geen desinfecterende gel en de mijne is op (jammer genoeg!) dus moet oppassen met alle bacteriën. De stad Xi'an was een enorm drukke stad, maar weer totaal verschillend van Beijing. Het is minder westers en echt meer Chinees. We reizen met het openbaar vervoer soms, wat ook een giller is. Je zit met een hele lading mensen in een bus (een busreisje in de stad kost overigens 10 euro cent), maar is niet echt comfortabel! De maaltijden die je eet op een dag, zijn ook totaal anders. Veel is gekruid, zout of bevat vlees. Een warm zoet broodje is nergens te vinden. Je eet overdag gewoon warm in een chinees restaurantje. Ik hou t bij vegetarisch, omdat ik het risico niet wil nemen dat ik ziek ergens van wordt. De maaltijden zijn heerlijk, maar niet zoals 'de chinees'in Nederland, dat is met name Indisch eten en is hier niet verkrijgbaar. In ieder provincie zijn de gerechten anders van smaak en gebruiken ze andere kruiden, dus dat is leuk en interessant om uit te proberen. Om een voorbeeld te geven, als je een ontbijt neemt bij't hotel krijg je; dumplings (broodje gevuld met vlees), rijst, een ei en gestoomd brood. Een vrij zwaar ontbijt dus voor de westerse mensen! Oh en alles gaat met stokjes, geen vork..mes..of lepel!
De Chinese mensen zijn vriendelijk, al zijn ze niet te verstaan soms reageren ze ontzettend enthousiast op je en veelal willen ze je helpen. Het is niet dat ze constant aan je trekken om dingen te willen verkopen, zoals in Thailand wat de sfeer dus relaxter maakt. Een vrij typisch iets hier in China is roggelen, alle mannen met name roggelen en spugen't daarna heerlijk op de grond. Ik moest hier wel ff aan wennen! Als je naar de supermarkt gaat (welke je ook ingaat) zijn alle drankjes over de datum, het is zo moeilijk om iets te vinden dat nog geheel vers is. Maar't is drinkbaar en maakt je niet ziek.
Xi'an was op zichzelf niet een mooie stad om te zien, de gehele lucht was vervuild opnieuw met smog zodat alles grauwig eruit zag. Je kunt je er echt geen voorstelling bij maken, maar in de verte kon je dus gewoon niet kijken door de smog! Het is zo zonde van zo'n stad. Gelukkig hebben we onze Teddy, de reisbegeider. Een chinese jongen van een jaar op 23 maar die ontzettend z'n best voor ons doet en onze hulp is om ergens te komen. Hij gaat ook altijd met ons mee, wat ook maakt dat we op een traditionele Chinese manier reizen en niet zoals de 'rijke westerse'met luxe tourbusjes (dat hoeft van mij ook niet, geeft me geen relaxt gevoel als je soms ziet hoe arm de mensen hier kunnen zijn). Ik zit nog met twee andere Nederlanders en onze reisbegeleider dan, dus we zijn met z'n drieen..dus eigenlijk is het gewoon een privé reis wat we krijgen en is niet alles grootschalig en voelt niet alles als toeristisch. Om eerlijk te zijn had ik er niet aan moeten denken om de reis met 25 man te doen, is veelste groot en te onpersoonlijk. We hebben nu alle tijd om niet alleen de grootste attracties te zien, maar ook andere mooie dingen zoals traditionele dorpjes. En bovendien besteedt de gids zoveel tijd met ons dat we veel gesprekken met hem voeren en veel komen te weten over de manier van leven in China, wat erg interessant is maar te lang is om nu te vertellen!
Maar Xi'an..sorry ik wijk iedere keer af van m'n verhaal..maar er komt zoveel op je af dat het gewoon teveel is om te vertellen allemaal..maar ik probeer jullie enigszins een beeld te geven! We zijn hier naar 't terracotta leger geweest. Een leger van steen ( geloof'k) wat een keizer heeft laten maken in't verleden om mee te nemen naar't hiernamaals (was zijn reden en gedachte) om hem te beschermen daar. Toen de keizer overleed, kwam er een ander aan de macht en die wilde voor zijn gevoel 'machtiger'zijn dan zijn vorige keizer. Hij heeft met zijn leger alles van't terracotta leger toen vernield. Een aantal jaren geleden (in 1975 geloof'k) vond een boer resten van't leger en zodoende is het deels gerestaureerd is. En dat is wat je kunt bezichtigen. Heel apart om te zien! Vanuit hier zijn we doorgegaan naar een chinese medicijnmarkt, haha..dat kun je totaal niet vergelijken met de westerse geneesmiddelen. De markt bestond uit kruiden en gedroogde dieren om te koken en wat goed zou moeten zijn voor lichamelijke klachten en kwalen.
Vanuit Xi'an zijn we met de trein door gegaan naar Chengdu. Het was weer opnieuw een enorm lange treinreis. We arriveerde vroeg in de ochtend en gingen een paar uur later naar Leshan, waar de 'grootste boedha ter wereld' zou moeten staan. De busrit was 2 uur heen en terug, dus een vrij lange trip. Er was een park in de buurt waar je doorheen kon lopen (alles kost entree trouwens!) wat ontzettend mooi was om te zien. Tempels hoog in de bergen, veel beelden gericht op boeddhisme en hindoeïsme. Maar de grote bekende boeddha zelf was een tegenvaller, was een toeristische trekpleister voor de chinezen dus t was enorm druk. Vond't niet echt heel bijzonder! Maar goed. De dag daarna de panda's bezichtigd! Dat was wel een aparte ervaring hoor, wat een beestjes! Zo ontzettend mooi! Vanuit hier zijn we met de taxi (wat overigens geen geld bijna kost!) naar een Tibetaanse wijk. Heel apart om te zien, kleurrijk en veel monniken. De tibetanen zijn weer totaal anders van gezichtsvorm, maar mooi om te zien vind'k. Ik wil trouwens niet het beeld geven dat alles goedkoop is in China, want dat is niet het geval. Entree's voor tempels en andere dingen kosten wel aardig wat als je alles bij elkaar optelt!
Vanuit Chengdu zijn we doorgegaan naar Lijang. Die rit was enorm lang! Eerst met de trein, weet ik veel hoeveel uur en daarna nog 8 uur met de bus. Maar die rit met het busje..haha, ik werd het
eerste stuk alle kanten op geknald omdat de weg gewoon niet echt stabiel was! En dan zit je dus dik 1 uur heen en weer te knallen op de achterbank he..pff! Het landschap waar we doorheen gingen was
prachtig, we zagen weer een heldere blauwe lucht! Wat we niet hadden gezien na de andere steden! Het was een stuk warmer en de zon scheen! Veel rijsttersassen gezien en van die bergen die uit't
landschap steken. Op een gegeven moment hadden we een stop om wat te eten, nou..wat een restaurant. K kan't niet eens een restaurant noemen! Rob Geus met de smaakpolitie, had dit niet getrokken!
Geen prijs iig!! De mensen die daar zaten spuugde de botjes van't vlees van hun maaltijd op de grond, een stukje verder waren ze een kip in stukken aan't hakken en ze hadden hier de
verschrikkelijkste toilet die ik ooit had gezien. Je moest voor't toilet naar achter lopen en dan zat je in een open toilet (de lucht was niet te harden) en de varkenshokken stonden naast je.
Nahh..ik was helemaal in shock..werd kotsmisselijk. Later moest ik er heel hard om lachen maar op't moment zelf dacht ik what the fuck! Stel je nou voor he..dat je eten een keer verkeerd is
gevallen en je moet naar de toiletten in de trein en deze..dat is toch een traumatische ervaring! Pff. Maar goed, aparte beleving! En eindelijk waren we er hoor..in Lijang. Een ontzettend leuk
Chinees stadje, niet zo groot en niet vervuild (de lucht dan!). Je hebt hier de Jade Mountain een enorme sneeuwtop die t landschap uit rijst (verbonden aan de Himalaya). Prachtig om te zien en zo
onverwachts in't landschap. De dagen zijn hier overdag erg warm, maar s'avonds koelt't enorm af!
We zijn gister door't oude dorp gaan lopen wat op zich al een leuke en mooie beleving is. Alles is in traditionele Chinese stijl, dus allemaal van die oude houten
huisjes..bruggetjes..grachtjes..van die sliertbomen en die kersenbloemen..het is het Venetie van China vind'k. En s'avonds is alles met van die rode lantarentjes verlicht, super! Maar na de
wandeling door't dorp, zijn we naar een ander dorpje geweest verder weg van de stad (Bai Village). We maakte een wandeling en kwamen op een gegeven moment uit bij Dr. Hoo..hahaa. Een oude chinese
kruidendokter van 89 jaar. Nou..wat een man! Hij sprak Engels..en zo enthousiast! Hij is vrij bekend om al de genezingen die hij heeft gedaan, gebasseerd op de Chinese kruiden geneeskunst. Hij had
alle artikelen van over de hele wereld die over hem geschreven waren. Hij begon op een gegeven moment over 'Maxima en Chris Zegers'..haha..die waren er ook geweest en dat kon hij zich nog
herinneren ( hij liet hun ondertekeningen zelfs zien). Ik heb kruiden en een bepaalde thee mee genomen voor m'n papa! Hij stelde een diagnose en toen kreeg ‘k t mee en beschreef hij hoe 't gemaakt
moest worden. Het was in principe gratis, maar als ik een bijdrage wilde doen dan kon dat en gaf hij 't aan de arme mensen..omdat hij al geld genoeg had (zoals hij zei). Een prachtige en bijzondere
man en een leuke ervaring!
Toen we terugreden zagen we in de verte enorme rookvorming. Er was een enorme bosbrand gaande in de heuvels achter ons dorp. De elektriciteit was ook in het hele dorp erdoor uitgeslagen, dus wel liepen met kaarsjes naar de kamer om deze te kunnen vinden (tjonge jonge..ik weer!). Maar in de avond, zag je de brand in de verte. Vond't best wel een beetje creepy moet ‘k zeggen..maar het was echt heel ver weg. En als 't onveilig wordt dan zijn we zo weg, dus dat scheelt. Maar net kwam t al op televisie (CCTV Beijing)..dus beetje luguber. Verder over luguber gesproken, ik weet niet of jullie het hebben vernomen maar Nieuw Zeeland is getroffen door een vrij heftige aardbeving in Christchurch. Ik ben er erg van geschrokken omdat ik er nog niet zo lang geleden was en er doden zijn gevallen. Het is een eng en bizar idee. Ik ken ook mensen die door Nieuw Zeeland reizen nu, maar ik weet niet waar ze zijn omdat Facebook hier in China niet werkt. De regering heeft de stekker er uit getrokken om onrust te voorkomen, omdat er studentenprotesten ergens ter wereld gaande zijn en zij niet willen dat er zo'n soortgelijke situatie (weer opnieuw) in China gebeurt. Dus ik kan niet op Facebook om die reden. Ik hoop dat alles in ieder geval goed gaat met iedereen.
Ik ga weer stoppen met m'n verhaal, vind'm lang genoeg! Haha. Vandaag heb ik lekker een dag voor mezelf, ga zo lekker alleen door't dorpje wandelen en rustig aan doen. Morgen gaan we richting
Dali met een busje. Gelukkig is dat een vier uur durende rit..dus is nog te overzien! In Dali blijven we drie nachten! Heerlijk uitrusten en genieten van de natuur daar! Tot de volgende keer zou'k
zeggen!!
Kus van mij!
top verhaal weer!
foto's zijn erg mooi, die panda's zijn echt te schattig :))
Leuk verhaal =)
Wat erg he.. dat de overheid gewoon de stekker er uit trekt.. =S
hey meid,
weer met plezier gelezen.
sommige dingen zijn herkenbaar vanuit afrika :D
andere dingen zijn weer echt NIET voor te stellen, wat een wereld zeg daar.
Haha, wat een beschrijving van het restaurant en het toilet.
Ik dacht gelijk aan jou toen ik over de aardbeving in Nieuw-Zeeland hoorde. Hopen dat je snel weer op Facebook kan.
X
He Charis, zeker weer een hele andere beleving daar in China town, hihi. Wat een verhaal joh, gaaf wat je allemaal aan het doen bent. Heel veel plezier nog en de groetjes aan de leukste spleetoog daar.
Dikke kus
Heeey Leienaar!!!!
Ik hoorde dat het heel goed met je gaat. Ik wist niet dat je een site had, maar die heb ik gevonden. Zorg je wel dat je voor 2 & 3 Oktober terug ben? Gaan we ouderwets doorzakken..... Ik wil je nog heel veel plezier wensen met je laatste maanden.
Kus Stefan
Lieve Charissa!
Heb maar eens de tijd genomen om je verhalen en foto's te bekijken! Best raar om te zien allemaal, kan me nog totaal niet voorstellen dat ik dit binnenkort ook allemaal ga zien! Zo totaal een andere wereld in vergelijking met australie/nz. Maar wel heel indrukwekkend en mooi allemaal!
Maar is het zo koud nu in Beijing?! Mag ik ook wel eens een andere garderobe aanschaffen;)
En de kleur in je haar doet het nog steeds goed zo te zien;) En ik zie dat je de ketting uit nz nog steeds draagt haha ik vergeet 'm iets te vaak..
Pff wat heb je de afgelopen weken veel gezien en meegemaakt joh! Heel gaaf:)
Ow dat tuben lijkt me echt lachen:D haha
Hej, maar je mag jezelf wel iets vaker op de foto zetten hoor!
Nou, geniet nog van je tijd in Vietnam en alvast een hele goede reis in Indonesie!!!
Geniet nog van de laatste weekjes:)
Veel liefs Suzanne