Dali en Yangshou :)
Hi lieve allemaal
Hoe gaat het met jullie?! Met mij gaat alles goed! Heb alweer bijna m'n reis door China afgerond.. M'n laatste berichtje kwam uit Lijang..zoals ik me kan heugen. Vanuit hier zijn we naar Dali gegaan, weer een totaal ander dorpje dan Lijang..andere stijl. We wilde graag het meer zien daar in de omgeving (Erhai geloof'k) dus wij kaartjes gekocht voor de boot. We dachten dat het een klein bootje was, haha..we gingen zowat met de Titanic over dat meer..zo'n groot schip! Je werd ontvangen met een geheel welkoms comité..beetje te overdreven al zeg'k t zelf! De boottrip duurde 4 uur..en t landschap bleef't zelfde..was wel mooi..haha..maar niet echt divers! Toen we aankwamen aan de andere kant van't meer hadden we de taxi genomen naar een oud dorpje, dat was dan wel weer heel gaaf. Allemaal van die oude Chineesjes op straat, kaartspelletjes spelen en ff praten met elkaar. Tis een heel samenkomen soms in China, is erg leuk om te zien. Mensen zijn sociaal richting elkaar en vrijwel altijd vriendelijk..dat zie je niet zo snel in Nederland! Het kan dus ook anders..bewijst China! We zijn toen door't platteland gaan lopen..haha..mensen begrepen niet helemaal geloof'k wat we aan't doen waren..maar was een leuke beleving. De mensen werken op't land..met van die manden op hun rug..in mijn ogen het traditionele China en niet een toeristische trekpleister. We hadden ook een schooltje gevonden in de buurt waar't hotel zat..zo schattig al die kleintjes. Ze hebben hier 10 minuten pauze eigenlijk vlak voor de school uit gaat. En wij waren er toen op dat moment..al die kinderen druk..springen..hyperactief..ze snapten t niet helemaal..haha. Arme leraren..maar we liepen gewoon langs t plein..maar toch val je op als westerse..en vooral voor die kleintjes..die je dan met grote ogen aanstaren!
De dag daarna was de bedoeling om langs het stenen woud te gaan..maar let op: eerst moesten we vier uur rijden naar Kumning (vanaf hier ging de trein) en dan vanaf daar was het stenen woud nog 2 uur rijden..en nog twee uur terug..en natuurlijk nog de wandeling die je daar kon maken. Dat hield dus in dat we een autoreisje van 8 uur totaal ongeveer zouden hebben..en daarna 17 uur de trein in! Hoe bedoel je een lange dag..we zagen dat niet zitten dus we hebben in overleg 't stenen woud laten vallen. De treinreis was lang..en vermoeiend! Maar we sliepen gelukkig niet helemaal boven, want daar kun je je reet helemaal niet keren! Eenmaal aangekomen in Guillin moesten we nog een uurtje reizen om in Yangshuo aan te komen. Yangshuo is een plaatsje omgeven door karst gebergtes..super plaatje om te zien! Maar vrij toeristisch..je ziet dan ook veel westerse mensen ronddartelen over de straatjes hier. De mensen hier spreken ook wat meer Engels..haha..dus als toerist ben je makkelijker te redden. De eerste dag hier heb ik heerlijk alleen rondgelopen door't plaatsje..de dag daarna zou'k een fiets tocht gaan maken langs de Yulong rivier. Maar ‘k werd wakker..met enorme buik krampen..k weer! Ik dacht nee he..dus ik snel naar de reisbegeleider met de vraag of hij medicijnen wilde halen voor me..kreeg ik een of andere vispillen..onwijze smerige geur zat er aan..en daar moest ik er dan 6 van nemen..haha. Maar ik kon dus niet gaan fietsen..dat lukte niet..omdat ik gewoon last van m'n buik had. Waarschijnlijk door het gekruide eten hier..haha..want alles is flink gekruid door die Chinezen.., maar wel heerlijk hoor! Dus ik was m'n bed weer in gegaan..toen dacht k..wat zal'k s gaan doen..ik zette de tv aan..en natuurlijk alles weer in't Chinees..haha. Er was een engelse film bezig, maar alles was ingesproken..dus verstond er geen bal van! Laat maar! China is eigenlijk echt een land op zichzelf..het is ook een enorm land..daar niet van..maar totaal geen invloeden van buitenaf die ze binnen laten. Je hoort nooit Engelse muziek, op televisie zijn er alleen maar Chinese programma's of films (en geloof me..het acteertalent hier..is niet echt goed!) haha..wat een cheap films! Veel quizzen hier en muziek programma's en eigenlijk nooit een programma zoals we in Nederland constant op tv hebben..als CSI en die andere rotzooi waarin het altijd gaat over moord, dood en verderf. Nederland is eigenlijk best een negatief land..er zijn niet een hele hoop positieve tv programma's ..ja koffietijd misschien..haha maar daar houdt't bij op! Dus ik vraag me af wie' t beter doen..! Zo beschermd China zijn maatschappij ook een beetje, door geen westerse invloeden van buitenaf binnen te laten. Ik bedoel als je in Nederland een muziek zender aanzet..dan schieten de vrouwen half naakt voor mij..dat zul je hier nooit zien! Alles is nog 'zoals vroeger'een beetje..en dat staat me aan! Alleen ik blijf erbij..de tegenstrijdigheden hier..soms lopen de Chinezen voor op dingen..maar heel vaak ook achter op dingen! Die toiletten hier..k blijf erbij..dat kan echt niet!! Haha.
In de avond zijn we uit eten geweest, bij zo'n klein Chinees tentje. Dat eten daar is echt super! Trouwens in de andere tentjes..als ik ooit hond wilde proberen of ezel had dat hier makkelijk gekund..gatverdamme..arme beestjes! Wat ik veel eet hier in China is de fried rice..wat iedereen wel kent die wel's naar Thailand of een ander Aziatisch land is geweest. Ze hebben dan zo'n grote wokpan staan..die verhitten ze..en dan gooien ze eerst ei in de pan..en dan de groenten erdoor en de rijst..maar het eindresultaat is heerlijk! Ik was gaan vragen in dat tentje of ik de 'keuken'in mocht om te zien hoe't werd bereid..zodat ik het thuis ook kon maken..die Chineesje vrouwtjes helemaal enthousiast..haha..zo leuk! K weet ook hoe ze 't gerecht maken van de groene pepers..die zijn zooo heerlijk..beetje spicy..maar super goed te doen! Dus als ‘k terug ben..k maak Chinees eten klaar..haha k weet nu hoe't moet! Het eten met stokjes gaat trouwens ook steeds gemakkelijker! Maar ff tussendoor he..weet je hoe duur zo'n gerecht kost..80 yuan..dat is 85 eurocent! Dat verzin je toch niet!
Om verder te gaan..vandaag wilde ik een nieuwe poging gaan doen om te gaan fietsen..maar t stortte! Pff..k wil!. Dus ik ga t stadje zo maar ff in om de laatste chinese souvenirs in te slaan! En't karstgebergte..k heb't gezien..er alleen niet doorheen gefietst..maarja! Halong Bay in Vietnam kan nog een optie zijn als ik het heeeel graag zou willen..maar dat zie'k dan wel! Maak er geen probleem van..ben allang weer blij dat ik lichamelijk gezond ben! Haha. Vanmiddag gaan we terug met de bus naar Guillin en vanaf hier pakken we de trein in Guangzhou. In Guangzhou zal ‘k nog een nachtje verblijven..en dan is m'n China avontuur over..jammer genoeg. Ik pak de 11e de trein richting Hong Kong weer! Ik heb m'n vliegticket voor een paar daagjes verlengd..omdat ik Hong Kong gewoon een super stad vindt! En ik had nog niet alles gezien..dus ga'k er weer terug! De 16e vlieg ik richting Bangkok, waar ik twee nachten zal blijven en dan zo snel mogelijk uit de drukte door naar Chiang Mai (noord Thailand) waar ik een week zal verblijven..lekker bijkomen en relaxen! Wil daar een kookcursus doen hoe te leren om een goeie Thaise Curry te maken..haha..maar niet te pikant..dus veel cocos melk! Dan vanaf de 25e start m'n reis richting Laos! Hier zal ik twee weken rondreizen tot Venitiane. Vanaf hier wil ‘k door naar Cambodja en Vietnam..maar moet nog precies uitzoeken hoe ‘k er wil komen. Omdat vliegen ernaar toe vanuit Laos duur is..misschien ga'k wel overland..zie ik nog meer van't land ook!
Om een lang verhaal kort te maken, heb ik een mooie tijd in China gehad. Het vele reizen stond me aardig tegen, maar het maakte wel dat ik in een vrij korte periode veel diversiteiten van het land heb kunnen zien. Daarnaast had ik het geluk dat we de reis op een niet toeristische manier eigenlijk hebben gedaan, we hebben alles op een manier gedaan zoals de bevolking het zelf ook zou doen. We zijn op plekjes geweest waar je normaal gesproken met een ‘grote groepsreis'niet zou komen, dus dat maakte het voor mij speciaal. Ik heb genoten maar ben ook wel weer klaar voor't volgende avontuur! Kom maar op!
Tot later weer!!
x charis
Leuk verhaal weer =)
sounds great!!
echt bizar dat china er nu al weer op zit en je al naar de andere landen gaat!
geniet nog ff en straks op naar HK :)
charis!
wonderfull!!
travel safe naar de andere landen!!
geniet nog ff van hongkong!
xx
He Chaak,
Wat een verhaal weer joh!! Zeker wel jammer dat het avontuur in China er al weer op zit. Wat gaat de tijd dan snel he. Succes met de aankomende reis, richting Laos. En ga je dan ook nog een beetje chillen op het strand? Want als ik het zo allemaal lees zit je niet stil, haha.
x